FamilySearch

Project Description

FamilySearch_1_350.jpgWasatch Electric installed all electrical components for the FamilySearch Center at Thanksgiving Point in Lehi, Utah.

The FamilySearch Center is a 220,000-square-foot, four-story family history facility, with substantial open work spaces, team collaboration rooms, meeting and conference rooms, and auditorium space. A portion of the building’s main floor is open to the public to learn how to research their family history.

Every portion of the project's concept and construction was designed around function and comfort in an effort to promote team work, collaboration, and the health and wellbeing of the employees that will work in the building.

FamilySearch_4_350.jpgThe building is an aesthetically pleasing addition to the growing technology sector in Lehi's "Silicon Slopes". 

Scope of Work

During the project, we designed and installed all electrical power systems, lighting, the fire alarm system, communications and data systems, and a complete sound masking system, as well as the raceways for the facility’s security and audio/visual (AV) systems. 

The Wasatch Electric team provided the following:

  • 2,500-kV-ampere transformer
  • 4,000-amp main switchboard
  • FamilySearch_2_350.jpg450-kW generator
  • 400- and 600-amp transfer switches
  • 20,000 feet of copper feeder cable
  • 286,000 feet of branch circuit wire
  • 114,000 feet of MC-cable
  • 435,000 feet of category six horizontal cable
  • Raceways, including 2,500 feet of basket tray and 123,000 feet of conduit
  • Sound masking system with 567 suspended speakers placed strategically throughout building
  • 9 switchboards, 51 panelboards, and 12 transformers and two ATS units
  • 42 light poles and 1,750 interior light fixtures

The project had an excellent safety record, with no recordable incidents or lost time accidents in the hours worked by our crews.FamilySearch_3_crop.jpg

Unique Attributes

The project involved a variety of difficult scheduling challenges that our team worked diligently to overcome. An unforeseen soil improvement project resulted in a delay, causing some continuity and workflow issues during the interior buildout.

By coordinating closely with the owner and other trades, our team was able to work through these issues and complete the building in time to meet scheduled occupancy.

The research center also featured some unique design elements, such as an “all-hands” auditorium space with bleacher style seating large enough for all users of the building to gather in one room for meetings and events.

Other highlights incorporated into the design were a full-service café and commercial kitchen, an exercise room, multiple varieties of custom pendant lights, and a family history center open to the public.